Problemele locuitorilor raionului Şoldăneşti ar putea fi rezolvate mai uşor, dacă primarii ar colabora cu administraţiile publice locale din România. Aceştia trebuie doar să înainteze proiecte, iar românii să le accepte pentru finanţare. Acest subiect a fost dezbătut în cadrul recentei deplasări la Şoldăneşti a conducerii Euroregiunii Siret-Prut-Nistru.
Primul pas a fost deja făcut. Raionul Şoldăneşti a semnat acordul de asociere cu membrii Euroregiunii Siret-Prut-Nistru. Astfel, primarii din Moldova pot colabora cu omologii lor din ţara vecină. Înfrăţirea localităţilor moldave cu satele sau oraşele de peste Prut ar favoriza obţinerea suportului financiar.
Primarii şoldăneşteni şi-au anunţat disponibilitatea de colaborare cu primăriile din România. Unii din ei au făcut şi primii paşi în direcţia dată. În acest scop, au stabilit problemele stringente pe care le-ar putea soluţiona cu ajutorul românilor.
După cum a anunţat director execuritv al Euroregiunii Siret-Prut-Nistru, parteneriatul cu judeţele româneşti oferă posibilitate moldovenilor să facă vizite de studiu şi schimb de experienţă în toate domeniile. Acest lucru i-a intrigat pe şoldăneşteni.
Potrivit directorului executiv al Euroregiunii Siret-Prut-Nistru, în 2016, locuitorii raionului Şoldăneşti ar putea beneficia de surse financiare impunătoare dacă vor aplica la proiectele finanţare de România.
Euroregiunea Siret–Prut–Nistru este o regiune europeană de colaborare transfrontalieră, înfiinţată în 2005. În componenţa ei intră judeţele Iaşi, Prahova şi Vaslui din România, unitatea teritorială administrativă Găgăuzia şi 26 raioane din Moldova, printre care şi Şoldăneşti.