Tuberculoza, tot mai dură la Șoldănești

Satul Curătura din raionul Şoldăneşti deţine întâietatea în teritoriu la incidenţa tuberculozei, raportată la numărul de locuitori. De la începutul anului curent, la o populaţie de aproape 500 de locuitori, aici, au fost depistate 3 cazuri noi. În oraşul Şoldăneşti, unde locuiesc peste 6 mii de cetăţeni, în acest an au fost luate la evidenţă 4 cazuri noi. Subiectul în cauză a fost dezbătut şi în cadrul recentei şedinţe a Consiliului raional.

Medicul pneumolog Svetlana Rusu a atenţionat consilierii că şi în 2016 tuberculoza nu se lasă de raionul Şoldăneşti. În primele cinci luni ale anului curent, în teritoriu, au fost înregistrate vreo 20 de îmbolnăviri noi. Cei mai mulţi bolnavi sunt din oraşul Şoldăneşti, satele Curătura şi Răspopeni. Aici au fost înregistrate câte 4 şi, respectiv, câte 3 cazuri noi. Câte doi infectaţi sunt din satele Cuşmirca şi Găuzeni. În Alcedar, Chipeşca, Cobâlea, Glingeni şi Vadul Raşcov s-a înregistrat câte un caz de tuberculoză.

Medicul pneumolog de la spitalul raional Şoldăneşti a precizat că anul trecut, în total, au fost luaţi la evidenţă 37 de bolnavi. Cele mai multe cazuri au fost semnalate în Răspopeni. În 2015 nu au fost înregistrată tuberculoza doar în satele Cuşelăuca, Dobruşa, Zahorna, Fuzăuca, Parcani, Poiana, Şipca, Vadul Raşcov, Socola, Rogojeni şi Mihuleni. Printre altele, satul Mihuleni este singura localitate din raion unde în ultimii cinci ani nu au fost depistate cazuri de tuberculoză.

Conform datelor oficiale, bărbaţii sunt de două ori mai puţin informaţi despre simptomele de bază ale tuberculozei. Majoritatea bolnavilor prezintă stări de oboseală, slăbiciune şi tuse. Atât medicul pneumolog, cât şi consilierii consideră necesar de sporit numărul vizetelor specialiştilor în teritoriu, astfel asigurându-se accesul cetăţenilor la informaţiile corespunzătoare, dar şi profilaxia maladiei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.