Unicul în localitate veteran de război, uitat la el acasă

Nimic nu se uită, nimeni nu este dat uitării. Pentru familia Osievschii din satul Vadul Rașcov, raionul Șoldănești, acest slogan este doar un clișeu ideologic, rămas de pe timpurile sovieticilor.

Anton Osievschii este unicul veteran al celui de-al doilea război mondial, rămas în viață în satul Vadul Rașcov. Din toamna anului trecut, el stă țintuit la pat. Soția veteranului consideră că autoritățile locale l-au dat uitării.

În acest an, de 9 mai, veteranului i-a fost oferită o alocație financiară din partea statului, în sumă de 10 mii de lei. Acești bani au fost transmiși prin intermediul conducerii raionului. O mie de lei a oferit veteranului și administrația raionului. Deși i-a promis ajutor material și primarul localității, acesta nu și-a mai făcut apariția pe la unicul veteran din sat.

Cu toată rușinea, Zinaida Osievschii recunoaște că este nevoită să accepte orice ajutor. Familia nu dispune de bani suficienți pentru a-l îngriji pe bătrânul bolnav.

Am vrut să aflăm care este poziția administrației localității, dar angajații primăriei ne-au spus că edilul satului este plecat într-o deplasare la centrul raional. Contabila-șefă a primăriei recunoaște că există dispoziția primarului privind acordarea ajutorului material veteranului de război, Anton Osievschii. Totodată, dânsa susține că bugetul nu prevede astfel de cheltuieli. În plus, funcționara spune că, din lipsă de bani, nu pot executa dispoziția respectivă.

Potrivit datelor oficiale, restanța la acumularea impoyitelor și taxelor locale, pentru primele 5 luni ale anului curent pentru primăria Vadul Rașcov se cifrează la 30 mii lei. Conform informației oferite de Fiodor Brînză, specialist superior secția administrativ militară Șoldănești, actualmente în raion sunt 8 participanți la cel de al doilea război mondial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.