Vadim MATCOVSCHI, plecat la cele veșnice

Vadim Matcovschi. L-am cunoscut modest, calm, înzestrat cu calități de lider și experiență. Omul care nu doar și-a iubit profesia, dumnealui a trait-o. Profesional la superlativ, Vadim Matcovschi a investit aniit toată energia în oamenii cu care a muncit cot la cot și în cei care solicitau ajutorul dumisale. Dumnezeu l-a înzestrat cu crezul în aproapele său, încât să facă totul atât pentru oamenii suferinzi, cât și pentru cei sănătoși. Munca l-a răsplătit cu satisfacția pentru ce4ea ce făcea.

Pe parcursul anilor, a manifestat un stil deosebit de a conduce colectivele unde se afla, stil bazat pe bunul simț, experiență și intuiție. Dragostea pentru profesia aleasă l-a ghidat la fapte luminoase, dragostea față de cei din jur i-a cultivat omenia, bunătatea, modestia, devotamentul.

S-a născut la sat, în Șopca, raionul Șoldănești, unde a primit o educație aleasă, fapt care l-a determinat să îmbrățișeze medicina. În 1958, Vadim Matcovschi, tânărul absolvent al institutului de medicină din Chișinău, își începe activitatea în calitate de medic șef al spitalului de circumscripție Șoldănești. Prin cooperare, acumulând surse extrabugetare de la gospodăriile agricole din teritoriu, lansează construcția unui spital nou, cu capacitatea de 50 de paturi.

Promotor al noilor concepții aplicate în domeniul ocrotirii sănătății populației, Vadim Matcovschi depune eforturi pentru consolidarea instituției din satul Șoldănești, pe care o conduce până în 1980. Mai apoi, când se fondează raionul Șoldănești, dumnealui îi este încredințată administrarea spitalului raional, lucru pe care îl face cu cinste pe parcursul unui an. Din 1981, timp de un sfert de secol, Vadim Matcovschi muncește medic radiolog. Dragoste față de oameni Vadim Matcovschi manifestă și în calitatea sa de manager al azilului pentru bătrâni.

Soarta. Se spune că milenii la rând filosofii încearcă să descopere toate aspectele și sensul acestui cuvânt. Nu cunoaștem răspunsul final. Se afirmă că omul este cel care își făurește soarta prin activitate: se naște, crește, învață, se realizează. Astfel continue firul vieții, fiecare având soarta sa.

…După decenii de viață activă, o boală dură l-a răpit pe Vadim Matcovschi din rândurile noastre. Dar dumnealui va rămâne în inimile noastre. Vom păstra bunătatea dumnealui, curajul, entuziasmul. Vom păstra în memorie fapta și exemplul lui.

Dumnezeu să-l odihnească în tihnă.

Administrația și colectivul spitalului raional Șoldănești

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.