Încă o dată despre siguranţa copiilor
Dacă pentru copii noul an şcolar se asociază cu primul sunet de clopoţel, primul ghiozdan şi foarte multe emoţii, pentru noi adulţii, este perioada cînd trebuie să dăm dovadă de maximă prudenţă în pregătirea celor mici către noile provocări.
Noi adulţii în primul rînd trebuie să fim un exemplu pentru copii, iar pentru aceasta trebuie să ne pregătim bine „tema pentru acasă”.
Poliţia este alături de dumnevoastră pentru a asigura protecţia şi apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei, în special a copiilor, care reprezintă o prioritate în activitatea noastră.
Ne angajăm să fim alături şi să fim prezenţi ori de câteori ne veţi cere ajutorul, iar pentru a spori gradul de securitate în rîndul copiilor ne propunem să demarăm un şir de activităţi poliţieneşti cu genericul „Alegem siguranţa în noul an şcolar”.
Începutul şcolii poate fi un factor de stres pentru copil, dar şi pentru DVS, profesori noi, materii diferite, un orar mai încărcat, deaceea vă îndemnăm să fiţi alături de copil, să-i oferiţi informaţiile şi sprijinul de care are nevoie pentru a se acomoda cît mai rapid, păstrîndu-vă calmul şi răbdarea.
Cum nu aveţi posibilitatea să fiţi în fiecare zi alături de copil la şcoală, vă sugerăm să încercaţi să pastraţi o relatie cît mai strînsă cu dirigintele, profesorii, ca să fiţi informaţi despre evoluţia acestuia la şcoală.
Cheia succesului în relaţia părinte – copil este comunicarea, fapt pentru care vă îndemnăm să încurajaţi copilul să vă povestească ce prieteni are, cu ce probleme se confruntă şi cum îşi petrece timpul liber.
Totodată, venim către Dumneavostră cu unele recomandări care au menirea de a asigura un climat de siguranţă pentru copii în noul an şcolar:
– Supravegheaţi copiii Dvs, în timpul deplasării şi revenirii de la şcoală, pentru a preîntîmpina eventualele situaţii neplăcute;
-Nu admiteţi ca asupra lor să fie afişate obiecte de preţ, telefoane mobile, bijuterii de aur şi alte bunuri care pot deveni tentaţie pentru infractori;
-În cazul în care sunteţi la serviciu iar copii se află de unii singuri la domiciliu, asiguraţi grija copilului prin supravegherea acestuia de către o persoană de încredere;
-Instruiţi copii să nu stabilească prietenii cu persoane necunoscute sau care manifestă un comportament suspect şi să accepte nimic de la aceste persoane; să plece de acasă doar cu permisiunea dumneavoastră şi întotdeauna să vă anunţe unde şi cu cine va fi;
-Explicaţi copiilor că trebuie să circule numai pe trotuare; să nu traverseze drumurile publice prin alte locuri decât prin cele special amenajate şi semnalizate prin indicatoare sau marcaje rutiere şi numai după ce s-au asigurat temeinic, iar la trecerile semaforizate, numai la semnalul luminos de culoare verde.
Nu lăsaţi niciodată nesupravegheat copilul atît la domiciliu cît şi în stradă, mai ales dacă e cu vîrsta mică; instruiţi copilul, să se află lîngă dumneavoastră în spaţiile publice; copilul mic trebuie să ştie că nu i se permite să se ascundă de părinţi, nici măcar în joacă; explicaţii că, în caz că s-a pierdut, să nu plece în căutarea părinţilor. Să rămînă pe loc, de preferat, într-un loc deschis, vizibil. Să strige după ajutor şi să aştepte să vadă dacă li se răspunde. Să nu se panicheze. Dar cel mai important lucru – să stea pe loc! Dumneavostră imediat anunţaţi autorităţile, apelînd *902* sau inspectoratul de poliţie Şoldăneşti, prin intermediul nr. de telefon 0272-224-80 şi eventual dacă aveţi posibilitatea, formaţi echipe de voluntari, chemaţi rudele în ajutor pentru căutări; nu părăsiţi zona – pentru că copilul s-ar putea întoarce; strigaţi-l în mod regulat, dar lasaţi timp suficient pentru a auzi dacă răspunde.
Ţinem să vă aducem la cunoştinţă că, în situaţia în care ambii părinţi sau unicul părinte pleacă peste hotare pe un termen mai mare de 3 luni şi aveţi copii care rămîn în Republica Moldova, sunteţi obligaţi conform alin. 4) al art. 13 al Legii nr. 140 din 14.06.2013 privind protecţia specială a copiilor aflaţi în situaţie de risc şi a copiilor separaţi de părinţi, să informaţi în prealabil autoritatea tutelară locală despre persoana în grija căreia rămîn copiii.
Pe final, vă sugerăm ca atunci cînd observaţi o schimbare negativă în comportamentul copilului, motivaţi-l pentru rezolvarea în comun a problemei cu care se confruntă, asiguraţi un dialog prietenos, fiţi ferm cu copilul, dar nu agresiv, şi nu uitaţi violenţa nu este o modalitate de soluţionare a problemelor ci mai degrabă le amplifică.
Este bine să ştiţi că a fost creat Serviciul telefonic de asistenţă gratuită pentru copii cu numărul de telefon 116 111, care este gratuit, confidenţial şi anonim pentru copii dar şi adulţi unde puteţi apela pentru informaţii şi consultanţă în domeniul protecţiei copilului, suport psihologic şi sprijin emoţional copiilor.
Să nu uităm că, o bună informare, atenţia sporită şi consolidarea eforturilor comune vor asigura dezvoltarea unui mediu prietenos şi sigur pentru copii atît în cadrul instituţiei de învăţămînt, cît şi în comunitate.
Ludmila Odobescu, IP Şoldăneşti