Centru de informare UE și la Telenești

Centrul de informare al Uniunii Europene a fost lansat la biblioteca publică orășenească dinTelenești. De acum încolo, orice vizitator va avea acces la cărți în format electronic. Sursele de informare sunt destinate diferitor categorii de cititori. Preșcolarii pot veni să se pregătească pentru școală, iar pedagogii, funcționarii de stat, studenții și oamneii de afaceri au de unde se informa despre ce îi interesează. La eveniment a participat și Mindaugas Kacerauskis, reprezentant al delegației Ue în Moldova, care a făcut și o lecție publică despre cum poate fi utilizate sursele electronice oferite de ei.

Organizatorii evenimentului susțin că acțiunea este parte a proiectului Centre de informare ale Uniunii Europene (CIUE), finanțat de BRD Associates din Europa. Scopul proiectului este de a oferi cetățenilor acces liber și gratuit la informațiile și publicațiile oficiale despre Uniunea Europeană. Publicul țintă al materialelor EuBookShop sunt copiii, tinerii, cadrele didactice, funcționarii de stat, oamenii de afaceri și ongiștii.

La eveniment, au venit cititori și angajați ai bibliotecilor din alte raioane. Mulți bibliotecari și-au exprimat dorință să beneficieze și ei de asemenea proiecte.

Prezent la lansarea proiectului în Telenești, Mindaugas Kacerauskis, ofițer politic al Delegației UE în țara noastră, a declarat că deschiderea unui Centru de Informare în format electronic va oferi posibilitatea cetățenilor să se documenteze mai bine despre Uniunea Europeană.

Deschiderea Centrului la Telenești a fost posibilă grație suportului oferit de Novateca. Prin intermediul acestui program, a fost modernizată și biblioteca publică, care, ulterior, a fost dotată cu calculatoare și programe de informare performante. Acest fapt a și determinat selectarea instituției din Telenești pentru realizarea proiectului respectiv.

În cadrul întrunirii a fost menționat că biblioteca din Telenești nu mai este un loc plictisitor, unde vin din când în când copiii de la școală doar pentru că au nevoie de literatură pentru a doua zi la școală. În ultimul timp, biblioteca este în centrul atenției la Telenești. Grație ultimelor proiecte implimentate, instituția a fost dotată cu cărți noi și tablete.

Din 2007 până în prezent, în Republica Moldova au fost lansate 12 Centre de Informare ale Uniunii Europene în Bălți, Cahul, Comrat, Soroca și Ungheni. La Chișinău, funcționează șase astfel de centre. Acestea sunt găzduite de Academia de Studii Economice din Moldova, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie și Universitatea Liberă Internațională din Moldova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.