Consursul pentru ocuparea funcţiei de manager la un liceu din centrul raional a eşuat a doua oară. Una din candidate nu este de acord cu rezultatele concursului şi acuză membrii comisiei de părtinire. Ministerul Educaţiei a anulat de două ori decizia celor de la Şoldăneşti. Urmează repetarea ultimei etape.
Funcţia de manager al Liceului „Ştefan cel Mare” din Şoldăneşti a rămas vacantă după punerea în aplicare a noului Cod al educaţiei. La art. 50 al acestuia, p.5) prevede: ”Funcţiile de director şi de director adjunct se ocupă prin concurs, în baza criteriilor de competenţă profesională şi managerială. Regulamentul de organizare şi desfăşurare a concursului pentru ocuparea funcţiei de director şi de director adjunct se aprobă de Ministerul Educaţiei”.
Pentru funcţia de director al Liceului Teoretic „Ştefan cel Mare” din Şoldăneşti au candidat Viorica Caranciuc şi Raisa Gonţa. Ambele sunt învăţătoare în instituţia vizată. De menţionat, că Viorica Caranciuc a fost declarată învingătoare în concursul „Pedagogul anului 2016”, desfăşurat în februarie curent.
Conform Regulamentului, concursul de ocupare a funcţiei de manager s-a desfăşurat în patru etape. Prima etapă a fost verificarea îndeplinirii condiţiilor de participare la competiţie. A doua etapă a constat dintr-un test, în cadrul căruia au fost verificate cunoştinţele profesionale şi manageriale ale concurentelor. La a treia etapă, juriul a evaluat CV-urile. Ultima etapă a fost interviul.
La primul concurs, care a avut loc la sfârşitul lunii aprilie, comisia responsabilă de organizare şi desfăşurare i-a acordat cele mai multe puncte Raisei Gonţa. Contracandidata, Viorica Caranciuc, nu a fost de acord cu decizia comisiei şi a contestat-o la Ministerul Educaţiei, considerând că notele au fost falsificate. Dânsa mai invocă în contestaţie faptul că membrii comisiei de concurs au fost influenţaţi la evaluare, unii au schimbat fişele de evaluare, acordând alt punctaj decât cel indicat iniţial. Dna Caranciuc insistă că au fost comise erori şi la calcularea punctelor.
Concurenta mai atrage atenţia asupra faptului că nu a fost anunţată regulamentar despre desfăşurarea concursului.
Dacă Regulamentul prevede avizarea cu 3 zile lucrătoare înainte de concurs, dna Caranciuc afirmă că a fost înştiinţată în ajunul evenimentului.
Comisia republicană pentru contestaţii a examinat plângerea Vioricăi Caranciuc şi a dispus anularea şi repetarea ultimei etape a concursului. În opinia celor de la minister, candidatele au fost evaluate neobiectiv. În urma examinării fişelor de evaluare, specialiştii din capitală au depistat că pretendentele au obţinut un punctaj necorespunzător prestanţei. „Comisia a identificat evaluarea incorectă a candidaţilor la interviu, fiind acordat punctaj maxim de către unii membri ai comisiei de concurs unui candidat, iar de către alţii – altui candidat, fără a ţine cont de prestanţa candidaţilor”, se menționează în răspunsul Ministerului Educației expediat Vioricăi Caranciuc în urma contestației depuse.
Nici al doilea concurs nu a avut sorţi de izbândă. Şi de această dată, Viorica Caranciuc nu a fost de acord cu decizia comisiei. Dânsa a depus o altă contestaţie. Atât în contestaţie, cât şi în discuţia cu autorii acestui articol, învăţătoarea a insistat că membrii comisiei au fost influenţaţi de administraţia direcţiei şi acuză comisia de conflict de interese.
Cei de la minister au menţionat că „diferenţa mare între punctajul acordat unuia şi aceluiaş candidat demonstrează lipsa de obiectivitate a membrilor comisiei de concurs. Astfel, în baza aceloraşi criterii de evaluare, candidaţii au obţinut 5 sau 7,5 puncte, punctaj maxim care poate fi acordat,” este indicat în scrisoarea Ministerului Educației.
În scrisoarea expediată Direcţiei Învăţământ, Ministerul Educaţiei a dispus anularea rezultatelor etapei a patra a concursului şi repetarea ei prin constituirea unei noi comisii de concurs. De altfel, potrivit Regulamentului cu privire la organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea funcţiei de director și director adjunct în instituţiile de învăţământ general, în juriu se cuvine să fie inclus un director dintr-o instituție similară de învățământ din aceeași unitate administrativ-teritorială (sau, în caz de imposibilitate, din alta) care are experiență, prestigiu profesional și realizări remarcabile. Unii specialişti în domeniu consideră că, în cazul vizat, ar fi corespuns directoarea Liceului „Alexe Mateevici” din Şoldăneşti, care a reuşit să realizeze mai multe proiecte, a înregistrat şi performanţe. De facto, în comisie a fost inclusă o persoană care recent a fost numită în funcţia de director al unei instituţii dintr-o localitate din preajma Şoldăneştilor, de unde îşi are rădăcinile şi soţia şefului Direcţiei Învăţământ, dar şi una dintre aspirantele la funcţia de director al Liceului ”Ştefan cel Mare” din Şoldăneşti.
Potrivit lui Nicolae Mândru, anul curent în raionul Şoldăneşti au avut loc concursuri de ocupare a funcţiei de director în 12 instituţii de învăţământ preuniversitar. În majoritatea cazurilor, nu au fost depistate abateri de la regulament, cu excepţia cazului de la Liceul Teoretic „Ştefan cel Mare”.
Natalia Rotari, Victor Sofronii