MOLDOVA+ Îndeamnă femeile la implicare

Luptă până la capăt și are și rezultate pe potrivă. La alegerile locale din iunie 2015, Angela Ababii a demonstrat încă odată că și femeile pot reuși și în politică. Deja de șase luni, dânsa este în fruntea satului Cobâlea, raionul Șoldănești. Femeia susține că vrea să facă viața localnicilor mai ușoară. Pentru asta, ea continuă proiectele predecesorului său, dar are și planuri proprii la realizarea cărora deja lucrează.
Pentru Angela Ababii, ziua începe dimineața devreme, când unii încă mai visează. Ea pregătește dejunul pentru fiica mai mică și se pornește la primărie. Acolo o așteaptă echipa, care e gata să lucreze pentru bunăstarea comunității.
Primara are planuri mari. Actualmente, dumneaei este preocupată de proiectul ce ține de aprovizionarea localității cu apă potabilă și sistemul de canalizare. Dânsa recunoaște că ultimele evenimente politice au destabilizat situația în toată țara. Lipsa investițiilor de peste hotare pune sub semnul întrebării mai multe proiecte pe care le-a demarat.
Istoria de succes a Angelei Ababii începe imediat cum a absolvit Colegiul pedagogic de la Orhei, la 19 ani. Atunci, proaspăta absolventă s-a angajat în calitate de profesoară la clasele primare la școala de cultură medie generală din Cobâlea. Peste câțiva ani, a obținut și diploma de licență în științele educației. Au urmat și alte succese. Unul dintre acestea este numirea Angelei Ababii în funcția de manager al gimnaziului din localitate. Pe atunci, managera a implementat un șir de proiecte. În trei ani de activitate, împreună cu ceilalți colegi de breaslă, ea a atras investiții în valoare de peste un milion de lei.
Angela Ababii insistă că nu ar fi avut succese, dacă nu ar fi participat la un șir de instruiri speciale pentru femeile în politică. Drept dovadă sunt și câteva diplome pe care le deține. Grație succeselor înregistrate, acum și ea este mentor în domeniu.
Primară este ocupată toată săptămâna, uneori și în zilele de weekend. Oricum, ea își face timp și pentru a-și continua orele la școală. De două ori pe săptămână, dânsa citește lecții la clasele primare.
Deși, inițial, în comunitate, femeia la conducere era privită cu scepticism, acum doamna Ababii se bucură de admirația celor din jur.
Primara din Cobâlea încearcă să implice în diverse altivități comunitare și alte femei din sat. În consiliul sătesc fiecare al doilea membru este femeie.
Conform datelor statistice, din cele 23 de primării din raionul Șoldănești, doar în trei funcția de primar este deținută de femei. Totuși, de la an la an sporește interesul femeilor pentru politică. Acest lucru se atestă și în componența Consiliului Raional unde o treime sunt femei, comparativ cu un sfert, cum a fost în legislatura trecută.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.