Fermierii, supărați pe guvernanți

În ultimii cinci ani, UE a oferit zeci de miliarde de lei Republicii Moldova. Sume enorme mai au a fi alocate în următorii ani. În scecial, banii sunt destinați pentru devoltarea sectorului agrar. Acest subiect a fost dezbătut de echipa de specialiști de la Transparency Internațional din Moldova, care au fost într-o vizită de lucru la Șoldănești și au avut o întrevedere cu oamenii de afaceri de aici.
Cei vreo 20 de participanții la întrunire au ascultat cu atenție rapoartele oaspeților din capitală. Fermierii au fost uimiți să afle că din 2009 până în prezent, comunitatea europeană a investit în agricultura moldovenească peste 2 mlrd de euro. Mulți dintre ei consideră că suportul venit din Europa este folosit ineficient. Fermierii s-au revoltat că nu au beneficiat de banii europenilor.
Moderatorii întrunirii au menționat că înțeleg dezamăgirea agricultorilor din raionul Șoldănești. Un motv ar fi stoparea activității companiilor, care se ocupau de distribuirea banilor. Multe din instituțiile nou formate la scurt timp au devenit inaccesibile. În calitate de exemplu, oaspeții au pomenit de proiectul Livada Moldovei.
Oamenii de afaceri din Șoldănești au adresat un șir de întrebări specialiștilor de la Chișinău. Totodată, agricultorii s-au arătat deranjați de faptul că statul îi ignorează. În plus, lor li se pun piedici. Șoldăneștenii au declarat deschis că nu au încredere nici în piața de desfacere din UE. Problema rezidă în faptul că cerințele înaintate sunt dificile și produsul moldovenilor nu rezistă concurenței. Certificatele internaționale, spun ei, sunt costisitoare pentru buzunarul lor. În opinia agricultorilor șoldăneșteni, obstacolele artificiale, create de birocrația moldavă, nu favorizeaza businessul.
Moderatorii susțin că pentru a avea succes într-un domeniu trebuie de schimbat justiția. Pentru asta este nevoie de reforme.
La finalul dezbaterilor, participanții au delegat un reprezentat al micului business din Șoldănești care va particpa la o adunare de nivel național. Acolo se preconizează înaintarea către Guvern a mai multor propuneri pentru a lichida lacunele existente în domeniul agrar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.