Taina bisericii Dobrușa, descoperită

În satul Dobruşa din raionul Şoldăneşti a fost găsit un document vechi. Artefactul datează din 1914 şi dezvăluie data întemeierii bisericii din localitate. În scriere sunt menţionate şi numele ctitorilor.
Descoperirea a fost făcută în timpul lucrărilor de reparaţie la lăcaşul sfânt din sat. Lucrătorii au dat jos toată tencuială de pe pereţii bisericii. În spatele ei, la nivelul temelii, la o adâncime de aproximativ un metru, muncitorii au descoperit o piatră mare încrustată. După ce au lovit piatra, au găsit o sticlă umplută cu ulei, în care se găsea o hârtie.
Documentul este scris în limba slavonă. Din text reiese că biserica a fost întemeiată la 4 iulie 1914. Oamenii din Dobruşa spun că nu cunoşteau când a fost ridicată biserica din sat. Acum ei ştiu că edificiul are exact o sută de ani.
Administraţia satului este în căutarea mai multor informaţii despre biserică şi autorul scrierii.
Reparaţia bisericii a demarat acum o lună. Este pentru prima dată în raionul Şoldăneşti, când un lăcaş sfânt este reparat capital. Conform devizului de cheltuieli, pentru realizarea tuturor lucrărilor sunt necesare peste două milioane de lei. Deocamdată, primăria şi comunitatea nu dispune de toată suma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.