PRODUSE VÂNDUTE ÎNAINTE DE A FI FABRICATE: ATENȚIE LA ETICHETĂ

Lapte, smântănă, bere sau zefire din viitor. Sunt câteva dintre alimentele pe ale căror ambalaje mai mulți consumatori din Chișinău au găsit indicată data fabricării din viitor. Unii au depus plângeri la Agenția pentru Protecția Consumatorului (APC), iar alții s-au limitat să plaseze pozele pe rețele de socializare. Ce nu știu consumatorii este că un astfel de truc al comercianților sau producătorilor se pedepsește. Amenda constituie cel puțin 10 mii de lei.

Erorile la data de pe ambalaj sunt depistate cel mai des în cazul lactatelor.

O locuitoare din Chișinău, Ecaterina Tătaru, a cumpărat la 13 februarie 2016 dintr-un magazin din cartierul Telecentru un pachet cu zefire. „Pe ambalaj se aflau două etichete: pe una, scris mărunt, era indicată data de fabricare 10 februarie, iar a doua, lipită, probabil, la magazin, indica o altă dată a fabricării — 20 februarie, adică peste o săptămână de la data la care am găsit zefirele în vânzare”, ne-a povestit Ecaterina Tătaru.

Ea spune că din lipsă de timp, nu s-a dus la administrația magazinului ca să ceară explicații și nici nu a semnalat cazul la Agenția pentru Protecția Consumatorului: „Pur și simplu, nu mai cumpăr de la acel magazin”.

Zefirele cumpărate de o familie din Chișinău aveau indicată pe ambalaj o dată din viitor.

Reprezentanții Agenției pentru Protecția Consumatorului susțin că produsele pe care este indicată o dată anticipată se consideră neconforme. Cel mai des astfel de cazuri inspectorii descoperă la comercializarea lactatelor.

”Chefirul, de exemplu, fermentează la întreprinderi în niște vase mari și cu 24 de ore înainte de a se încheia procesul tehnologic produsul este ambalat. Respectiv, în următoarele 24 de ore fermentarea are loc în ambalajul de desfacere. În acest timp chefirul ar trebui păstrat în depozitele întreprinderilor. Dar noi am avut cazuri când produsul a ajuns pe rafturi din cauza că au fost confundate loturile. În alte cazuri este vorba despre o contravenție intenționată — pentru a prelungi termenul de valabilitate a produsului se aplică o dată anticipată. Sunt și cazuri în care vorbim despre iresponsabilitatea agenților economici, care au livrat acest produs când procesul tehnologic încă nu se finalizase, dar pe ambalaj era marcată deja data la care el trebuia scos în vânzare”,explică Veaceslav Ciuhrii, șef adjunct de direcție în cadrul Agenției pentru Protecția Consumatorului.

Pentru astfel de abateri, agenții economici sunt amendați cu 10 mii de lei, iar dacă înălcarea de lege este descoperită și a doua oară, amenda se dublează. Dacă neregula a fost depistată în magazin, sancțiunea este aplicată și administrației de aici, nu doar producătorului.

Juristul Viorel Pârvan acordă asistență consumatorilor cărora le-au fost încălcate drepturile.

Juriștii de la Centrul pentru Protecția Consumatorilor, care este o organizație neguvernamentală, afirmă că au acordat asistență într-un caz în care și berea era marcată cu o dată din viitor. ”E un caz din municipiul Chișinău. Am sesizat agentul economic, dar am primit un răspuns evaziv. Ni s-a spus că e o greșeală, că de fapt nu se vede bine data, că acolo e data corectă”, ne-a spus Viorel Pârvan, coordonatorul Centrului.

El susține că astfel unii agenți economici vor să prelungească termenul de valabilitate al unor produse. ”Unii producători ne spun că ei produc marfa seara și aceasta trebuie să ajungă pe raft a doua zi, de aceea este marcată în ajun. Totuși, data trebuie să fie cea corectă, deoarece e vorba despre produse perisabile. Ele pot pune în pericol viața și sănătatea oamenilor dacă termenul a fost deplasat din start”, spune Viorel Pârvan.

Datele Procuraturii Generale arată că anul trecut, în urma unor controale, au fost confiscate tone de smântână, iaurt, unt și alte tipuri de lactate, pe ale căror ambalaje au fost aplicate etichete cu date de valabilitate flasificate, iar directorii a două astfel de întreprinderi au fost amendați.

Text, foto, video Agenția de presă ”New Project Media”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.