Găuzeni, satul cu mulți copii

Mai mult timp, satul Găuzeni este unicul sat din raionul Şoldăneşti, unde natalitatea depăşeşte mortalitatea. Potrivit datelor statistice, pe parcursul anului curent, aici s-au născut de aproape trei ori mai mulţi oameni, decât au murit.
Localnicii explică situaţia din Găuzeni prin respectarea tradiţiei locale a familiilor de a avea mulţi copii. După cum ni s-a spus la primăria localităţii, în sat, practic, în fiecare a patra familie cresc mai mult de trei copii. De altfel, deşi au câte trei-patru copii, unii recunosc că şi-ar mai dori urmaşi în casă.
Administraţia publică locală se bucură de sporul natural pozitiv. Lucrătorii de la primărie sunt şi ei exemplu pentru familiile tinere.
Oamenii din localitate se bucră că în sat, în ultimii ani, au fost create condiţii la şcoală. Administraţia de aici reconstruieşte grădiniţa de copii, cu extinderea acesteia. La Găuzeni nu este pricol de a fi închise insituţiile preuniversitate. Asta, cel puţin, pentru următorul deceniu.
La oficiul de sănătate din Găuzeni susţin că oamenii nu se tem de probleme, iar naşterea copiilor este o binecuvântare pentru fiecare din ei.
Conform statisticii oficiale, în Găuzeni locuiesc 1400 de persoane. Fiecare al treilea locuitor este minor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.