(Dumitrița Toderică, elevă în clasa a XII-ea, LT Ștefănești)
Corpul uman este compus din circa 80 la sută apă, ne spun specialiștii, motiv din care, zilnic, trebuie să consumam minimum 1,5-2 litri de apă. Însă, ne mai spun ei, trebuie să fim foarte atenţi la calitatea apei pe care o bem, aceasta afectându-ne în mod direct sănătatea. Și dacă, la nivel global, mai puțin de 1% din apă este bună pentru consum, la Ștefănești nici măcar 0,1% din apă nu este potabilă…
Este unul dintre motivele care îi face pe localnicii să parcurgă zeci de kilometri pentru a face rost de apă bună pentru consum. Deseori, însă, ei nici nu mai iau în considerare calitatea apei și o beau așa cum este – plină de nitrați, săruri și fosfați.
Potrivit medicului de familie din Ştefăneşti, calitatea proastă a apei reprezintă cauza incidenţei sporite de hepatite de tip A, dar şi alte boli atestate în localitate, ceea ce este un semnal de alarmă pentru săteni, dar şi pentru întregul raion Floreşti.
Pentru a evita astfel de cazuri și pentru a mai ușura puțin viața consătenilor, patru tinere din Ştefăneşti au hotărât să creeze o aplicație mobilă pentru… apă. Una dintre ele, Maria Toma, ne-a spus că aplicația „Apă pură” pentru Android îi ajută pe utilizatori să găsească cea mai apropiată fântână cu apă bună. La fel, oamenii pot verifica ce cantitate de nitrați conține apa dintr-o anumită fântână și care este calitatea acesteia.
Aplicația cu pricina este, însă, o soluție temporară, căci fântânile seacă pe zi ce trece. Tocmai de aceea, autorităţile locale au lansat un proiect, care să conecteze fiecare gospodărie la rețeaua de apă potabilă, de la izvorul „lui Moș Nichifor”.
La începutul toamnei curente, lucrările de construcție a apeductului au ajuns la etapa finală, iar darea lui în exploatare este planificată pentru începutul lui 2016, ne-a asigurat primarul de Ștefănești, Simion Zdraguș. „Astfel, acest proiect în valoare de circa patru milioane de lei, oferiți de o comunitate religioasă, de Fondul Ecologic și de APL, le va da sătenilor șansă de a avea apă în casă, de a trăi o viață mai bună și de a crește urmași voinici și sănătoși”, este convins primarul.
Dumitrița Toderică, elevă în clasa a XII-ea, LT Ștefănești