Tot mai puțini elevi în clasele liceale din Mereni

(Radu Lungu, elev la Liceul Teoretic „Emil Nicula” din Mereni, Anenii Noi)

Elevii care doresc să își continue studiile în ciclul liceal sunt din ce în ce mai puțini, fapt  ce constituie o problemă pentru Liceul Teoretic „Emil Nicula” din satul Mereni, raionul Anenii Noi, dar și pentru întreaga Republica Moldova.

Potrivit directoarei liceului, Lidia Crețu, numărul elevilor care își fac studiile la această instituție de învățământ a scăzut drastic în ultimii ani. Astfel, dacă în perioada 2005-2010 aici erau  înscriși, în medie, 65 de elevi, pentru anul de studiu 2014-2015 cifra noilor veniți a scăzut la 35 de persoane. În opinia Lidiei Crețu, această stare de lucruri  este cauzată de mai multor factori, între care: diminuarea numărului de elevi în toate clasele și în toate școlile și liceele; scăderea interesului tinerilor față de instituțiile de învăţământ superior; declinul demografic înregistrat în Republica Moldova. Drept urmare, problema în cauză este caracteristică nu doar pentru liceul din Mereni, ci și pentru majoritatea instituțiilor liceale din țară.

Conform datelor Biroului Național de Statistică, începând cu anii 2004-2005, numărul liceenilor s-a aflat într-o continuă descreștere în Republica Moldova, ajungând de la 81,1 de mii de persoane, acum un deceniu, la 65,5 mii în prezent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.