LOZIOARA, un sfert de secol în scenă

Ansambluul folcloric “Lozioara” din Şoldăneşti a împlinit 25 de ani. Aniversarea de la lansare a fost marcată cu un spectacol muzical, prezentat pe scena căminului de cultură din Şoldăneşti.

Acum un sfert de secol, inspiraţi de creaţia populară, un grup de tineri îndrăgostiţi de folclorul autohton, ghidaţi de Oleg Volontir, actualmente director artistic la Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial din Republica Moldova, au pus prima piatră în temelia ansamblului folcloric “Lozioara”.

După cum a fost menţionat în cadrul festivităţii, chiar de la prima apariţie în scenă, membrii „Lozioarei” cucerise publicul printr-o înaltă măiestrie artistică, printr-un temperament strălucitor.

“Frunzişoară lozioară” a fost cântecul de debut, de la care a şi fost aleasă denumirea ansamblului. Reuşitele colectivului se datorează şi Ninei Vidrașcu, Valentinei Bulgaru și răposatul Valeriu Bulgaru, de la care au fost culese mare parte din piesele prezentate publicului.

Conduşi de neobosita Ana Ştirbu, Lozioara a reuşit să fie printre învingători a diverse evenimente culturale, între care Parada Portului Popular din Piața Marii Adunări Naționale, Chișinău 2013; Festivalul cântecului popular pascal ”Pascala 2013” Casa Radio Moldova; Festivalul raional al cîntecului popular Pascal ”Cu gîndul la Tine, Doamne” locul I; Festivalul Internațional de poezie și cîntec ”Dumitru Matcovschi” ediția anului 2014.

Graţie implicării active a Anei Sârbu, „Lozioara” a obţinut locurile întâi la Festivalul raional ”În scenă doar bărbații” şi la Festivalul–concurs Național de folclor ”Nistrule cu apă lină” Anenii Noi. Ansamblul este laureat al festivalului republican ”La umbra stejarului”; al festivalului interraional ”Nistrule cu apă rece” din raionul Șoldănești. Lozioara şi-a înregistrat repertoriului audio la Casa Radio Moldova, în cadrul Emisiunii televizate ”Cine vine la noi”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.