Obstacole electorale

Până la orele 18:00, la secţiile de votare din raionul Şoldăneşti se prezentase peste 15 mii de cetăţeni din cei peste 33 290 alegători înscrişi pe liste. Practic, fiecare al doilea de oamenii cu drept de vot au participat la scrutin.

Responsabilii electorali susţin că nu au fost depistate abateri. Potrivit Liubei Vidraşcu, preşedinta Consiliul electoral de circumscripţie electorală raională Nr.31 Şoldăneşti, cei mai activi alegători sunt în localităţile Climăuţii de Jos, Olişcani, Cotiujenii Mari, Şoldăneşti şi Cuşmirca. Liuba Vidraşcu spune că în comparaţie cu scrutinele anterioare, de această dată au solicitat urna la domiciliu mai puţini alegători. Unii alegători înscrişi la biroul electoral Nr.11 din satul Cotiujenii Mari s-au răzgândit şi au venit singuri să-şi exercite dreptul de a-şi alege şeful statului. Totodată, câţiva cetăţeni nu au putut vota. Abia la secţia de votare şi-au dat seama că au uitat acasă buletinul de identitate. Ei au fost nevoiţi să facă cale întoarsă.

De cealaltă parte, Veceaslav Guma, preşedintele biroului electoral Nr.11 din Cotiujenii Mari, spune că aceste persoane nu au solicitat urna la domiciliu. Pentru a chema acasă membrii comisiei de votare, cetăţenii trebuie să prezinte certificate de la medic care să confirme că oamenilor le vine greu să se deplaseze. Cei care se hotărăsc să vină personal la secţia de votare sunt scrişi pe o listă suplimentară.

Cu dificutăţi s-au confruntat şi mai mulţi locuitori ai satului Staţia Cobâlea şi Cobâlea. CEC a înscris 400 persoane dintr-un sat pe liste alegătorilor din alt sat. Aceste persoane erau nevoite să parcurgă o distanţă de 5 km de localitea lor pentru a vota.

Conform datelor oferite de către Consiliul electoral de circumscripţie electorală raională Nr.31 Şoldăneşti, până la orele amiezii la biroul electoral din Staţia Cobâlea au votase 42 din 493 alegători de pe liste. Prezenţa scăzută este explicată prin faptul că mai bine din jumătate din cei înscrişi pe listele electorale ar locui în satul din vecinătate. Şi asta se repetă deja al treilea scrutin.

 

30 octombrie 2016.

23.47

Conform datelor preliminare, la scrutin, în raionul Şoldăneşti, au participat 16192 alegători. Din ei, pentru Igor Dodon au votat 7997. Pe Maia Sandu în fruntea ţării şi-au dorit-o 5221 de şoldăneşteni. Pentru Iurie Leancă au votat 751 locuitori ai raionului Şoldăneşti şi pentru Mihai Ghimpu au votat 680 de persoane. 669 oameni şi-au exprimat votul în favoarea canditatului Partidului Nostru, Dumitru Ciubaşenco. Maia Laguta şi Valeriu Ghileţchi au acumulat puţin peste 100 de voturi. Cele mai puţine voturi le-a acumulat Ana Guţu, care a obţinut doar 28 voturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.