Cine doreşte să reducă la tăcere Impuls TV?

logo-impulstv

                           scrisoare deschisă                                                     
Ministrului Afacerilor Interne

Alexandru Jizdan

Copii:

RISE-Moldova, SOROS-Moldova, Freedom House Field Work Stipend-Moldova MONITORING REPORT, Centrul de investigaţii jurnalistice.

Procuratura Generală, Inspectoratul General de Poliţie, Ziarul de gardă, Jurnal TV, Protv, Centrul de Jurnalism de Investigaţii, API, APEL, Radio Europa Liberă

   

În ultimele luni postul IMPULSTV a produs şi difuzat mai multe  emisiuni care aveau drept scop lichidarea unor neajunsuri din activitatea poliţiei din raionul Şoldăneşti. Este vorba de:

Prinşi cu mită, dar păstraţi în funcţii

http://impulstv.com/video/prinsi-cu-mita-dar-pastrai-functii/

Vărsări de sânge, la discotecă

http://impulstv.com/video/varsari-de-sange-la-discoteca/

Dosar penal în cazul tinerei violate de doi polişti

http://impulstv.com/video/dosar-penal-cazul-tinerei-violate-de-doi-politisti/

Liceenii au scandat „Agresorii la pedeapsă!”

http://impulstv.com/video/liceenii-au-scandat-agresorii-la-pedeapsa/

Conducerea Inspectoratului de Poliţie Şoldăneşti în loc să întreprindă măsuri pentru a face ordine în colectiv, a-i pune la respect pe cei care prejudiciază imaginea comisariatului şi a poliţiei în ansamblu, a procedat la acţiuni de intimidare a jurnaliştrilor pentru a-i impune „să nu scoată gunoiul din raion”.

Pentru faptul că în urma acestor emisiuni a fost admonestat de conducerea MAI, şeful poliţiei din Şoldăneşti, Cazimir Trocin, a mobilizat efectivul să ”distrugă clanul Sofronii”, vorba dânsului. Pentru „a cuminiţi” posturile de radio şi tv din Şoldăneşti (fondator Victor Sofronii), dânsul a început să-l prigonească pe fratelui meu, Valentin Sofronii. Prin ordonanţa din 28 septembrie curent, şeful IP, Cazimir Trocin, dispune ridicarea documentelor de evidenţă contabilă de la întreprinderea „Apă-Şoldăneşti” pe care acesta o conduce, afirmând că face acest lucru în baza probelor acumulate ”pe faptul însuşirii ilegale a mijloacelor băneşti prin procurarea şi utilizarea contrar destinaţiei a benzinei”. Administraţia întreprinderii Regia APĂ-Şoldăneşti este acuzată de ”insuşire ilegală, sustragere în proporţii mici din avutul proprietarului, dilapidări şi abuz de serviciu cât şi încălcarea rigorilor de organizare şi ţinere a contabilităţii”. „Operaţia” a fost realizată fără autorizarea judecătorului de instrucţie, lucru care a impus conducerea întreprinderii să depună o plângere la procuratura raionului Şoldăneşti.

După asta, poliţia îl reţine pe ex-inginerul Regiei pe motiv că dânsul „intenţiona să părăsească ţara pentru a se eschiva de răspundere”. De fapt, inginerul s-a concediat pe motiv că şi-a găsit alt domeniu de activitate mai bine plătit la Chişinău, unde urma să fie încadrat din 26 octombrie. În acest scop, împreună cu soţia şi copilul, au arendat, pentru un an, un apartament. Culmea, potrivit soţiei inginerului, acesta era ”rugat” de anchetator să depună mărturii cum că benzina şi motorina pe care dânsul ar fi furat-o a comercializat-o, iar banii iar fi dat directorului, Valentin Sofronii.

Din surse demne de încredere din cadrul instituţiilor de drept, am aflat că  la 27 octombrie poliţia intenţiona să desfăşoare percheziţii la Regie şi la Valentin Sofronii la domiciliu, urmate de o eventuală reţinere a acestuia. Aceleaşi surse mai spun că acţiunile de intimidare a directorului Regiei APĂ se întreprind şi cu scopul de a prelua controlul asupra pieţei centrale, subordonată Regiei. Apropo, poliţia deja i-a solicitat primarului de Şoldăneşti să prezinte de urgenţă informaţii privind legalitatea perceperii taxei de piaţă, modalitatea de angajare a perceptorului la piaţă, suma încasată şi în ce scopuri sunt utilizaţi banii încasaţi la piaţă, contractul de muncă încheiat cu șeful de la Regia APĂ Șoldănești.

Din informaţiile noastre, ”războiul” declarat ”clanului Sofronii” va fi încetat odată cu obţinerea loialităţii din partea presei locale şi, în special, a lui Victor Sofronii. Am tot temeiul să cred acestor informaţii. La 25 septembrie 2016, de exemplu, împreună cu 8 oameni din Vadul Raşcov, care au avut de pătimit în urma unor acţiuni ilegale din partea primarului satului, am mers la Chişinău, la o consultaţie cu avocatul. De altfel, la 22 octombrie curent, instanţa de judecată Şoldăneşti a repus-o în funcţie pe şefa gradiniţei de copii din Vadul Raşcov, concediată de primar în decembrie trecut. Deplasarea aceasta a fost ţinută la control de aşa numitul şef al poliţiei rutiere din cadrul IP şi a şefului poliţiei judiciare, ca mai apoi conducerea IP să anunţe şi SISul.

 

Am a preciza că materialele de presă, pregătite de Impuls TV şi difuzate de mai multe posturi tv naţionale, ziare şi agenţii de presă au fost realizate cu asistenţa RISE-Moldova, SOROS-Moldova, Freedom House Field Work Stipend-Moldova MONITORING REPORT, Centrul de investigaţii jurnalistice.

 

Cu respect, Victor Sofronii, director Impus TV,

 

  1. Din lipsă de probe, la 27 octombrie c., Judecata Şoldăneşti a respins solicitarea anchetei de a-l pune în arest pe ex-inginerul Regiei APĂ-Şoldăneşti, care era bănuit că ar fi prejudiciat întreprinderea cu 171 mii lei.

PS2

01 noiembrie 2016. Poliţia a demarat percheziţia la Regia APĂ Şoldăneşti. Pe motiv că s-a acutizat starea sănătăţii, provocare cardiacă, directorul regiei a fost internat de urgenţă în spital.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.