Prin fapte, îi indeamnă la acțiuni

În spatele unei femei puternice stă un bărbat adevărat. Proverbul este valabil și pentru Angela Ababii din satul Cobâlea, raionul Șoldănești. Acum 10 ani, ea a decis că e timpul ca femeile să iasă din umbră și să se implice mai activ în viața politică. Prin experiența sa de consilier local, Angela Ababii a demonstrat că locul femeii nu e doar la bucătărie. Acum profesoara candidează la funcția de primar. În primul tur de scrutin ea a acumulat 39% din sufragii, cu aproape 2% mai puțin, decât primarul în exercițiu.
Oamenii din satul Cobâlea spun că o cunosc pe Angela Ababii ca o femeie simpatică, puternică, ambițioasă, mărinimoasă și sociabilă. Colegii de la școală au recunoscut că e printre puținele persoane, care poate să ia decizii corecte în situații de criză. Pentru calitățile de pedagog diplomat doamna profesoară Ababii este admirată atât de copii, cât și de părinții acestora.
Imediat cum a absolvit Colegiul pedagogic de la Orhei, la 19 ani, Angela Ababii s-a angajat în calitate de profesoară la clasele primare la școala de cultură medie generală din Cobâlea. Ea nu s-a limitat doar la cunoștințele acumulate la Orhei. Peste câțiva ani, a obținut și diploma de licență în științele educației. Au urmat și alte succese. Unul dintre acestea este numirea Angelei Ababii în funcția de manager al gimnaziului din localitate.
În timpul anilor de administrare a gimnaziului, Angela Ababii a implementat un șir de proiecte. Pe parcursul a trei ani, managerul a atras investiții în valoare de un milion de lei. Din acești bani, au fost executate reparații și amenajate ateliere, săli de sport și dans, cantina școlară.
Profesoara susține că dea lungul anilor, a câştigat mai multe mandate de consilier local. Ea insistă că nu ar fi avut succese în acest domeniu, dacă nu ar fi participat la un șir de instruiri speciale pentru femeile în politică. Drept dovadă sunt și câteva diplome.
Cei care o cunosc pe Angela Ababii susțin că 2015 a fost un an foarte stresant pentru candidata la funcția de primar. În comunitate, femeia la conducere este privită cu scepticism. Asta însă nu a împiedicat și alte femei să îi urmeze exemplul.
De rând cu profesorii, care o ajută în tot ce face, în spatele Angelei stă familia. Anume ai casei o ajută să treacă cu brio peste obstacole și să cucerească noi orizonturi. Chiar dacă gurile rele deseori au vrut să destrame familia, soțul și cei doi copii au trecut cu vederea vorbele tăioase și și-au susținut soția și mama.
Angela Ababii are 40 de ani și este originară din satul Cobâlea. Femeia are o experiență pedagogică de 21 ani. Pe arena politică s-a manifestat prima oară în 1999. În toți acești ani a știut să îmbine familia și cariera. Prima parte a zilei și-a petrecut-o la școală cu elevii. După amiezile erau dedicate celor de acasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.