S-au pornit după fân, dar au ajuns la Centrul mamei și copilului

Doi copii de 7 şi 15 ani din raionul Şoldăneşti au ajuns de urgenţă la Institutul Mamei şi Copilului din capitală. Minorii s-au ales cu diverse traumatisme după ce au căzut dintr-o căruţă. Incidentul a avut loc la miezul nopţii pe un câmp între satele Cot şi Climăuţii de Jos.
Potrivit informaţiilor oferite la Inspectoratul de poliţie Şoldăneşti, minorii se aflau pe câmp, la strâns lucerna. Copii erau însoţiţi de mama şi bunicul lor. După ce ar fi grămădit iarba, maturii ar fi clădit-o într-o căruță, în care au urcat şi minorii. Dar calul s-a speriat şi a inversat hipomobilul. Ca urmare, copii au căzut jos şi au fost grav răniți.
După cum am fost informați la urgență, peste o oră de la incident, familia copiilor a solicitat ajutorul medicilor. Doctorii au constatat că pacienţii au suferit fractură a claviculei, comoţie cerebrală şi plagă deschisă în regiunea piloasă a capului. Din această cauză, copii au fost transferați la Institutul Mamei și Copilului din capitală pentru tratament.
SINCRON: Petru CIBURCIU, inspector al serviciului supraveghere tehnică şi accidente rutiere, IP Şoldăneşti
Atunci când adulții i-au cu ei copiii în transportul hipomobil trebuie să țină cont de câteva recomandări. În primul rând trebuie să îi ţină în braţe. Dacă sunt mai mulți e cazul să renunțe la călătoria cu minorii.
La poliție ni s-a spus că anual, pe teritoriul raionului Șoldănești, este înregistrat câte un astfel de caz. De cele mai dese ori, au de suferit copiii. Polițiștii le recomandă părinților să nu pună în pericol viața celor mici. Atunci când circulă cu un hipomobil, e de dorit să nu ia cu dânșii minorii.
SINCRON: Uliana CATAN, ofiţer de presă al Inspectoratului Naţional de Patrulare
Ceea ce ţine de regulamentul circulaţiei rutiere unde este prevăzut expres că conducătorul de vehicol cu tracţiune animală este interzis să transporte pe timp de noapte şi în condiţii cu vizibilitate redusă încărcături care depăşesc limita de gabaritare a vehicolului. Mai mult ca atât, este interzis să transporte în aceste ocndiţii copii şi minori. Este o neglijenţă totală din partea adulţilor, care au comis această încălcare şi au expus unui risc major minorii respectivi. În legislaţie nu este prevăzut de la ce vârstă se permite minorilor să călătorească cu hipomobilul. Dar cei care sunt îmbarcaţi în aşa transport trebuie să aibă o vestă reflectorizantă ca să fie bine văzuţi de către alţi participanţi la trafic.
Acum trei ani, un copil de aproape un an a decedat după ce a fost căzut din căruţă. Părinţii se întorceau acasă de la hram din satul vecin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.