Răpirile și jafurile, în vogă la Șoldănești?

Cu 30% a scăzut numărul infracțiunilor înregistrate în raionul Șoldănești. În același timp, s-au dublat cazurile violență sexuală, vătămare corporală și răpire de transport. Numărul jafurilor a sporit de 6 ori. Aceste cifre se referă la anul 2015, în raport cu precedentul, și au fost făcute public de către Inspectoratul de poliție Șoldănești în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Raional.
Raporttorul, Lilian Cazac, șef adjunct al Inspectoratului de politieȘoldănești, a menționat că reducerea numărului de infracțiuni a fost posibilă grație măsurilor eficiente de profilaxie și prevenire. Astfel, s-a atestat o diminuare cu 50 la sută a numărului de omucideri. Tâlhăriile și accidentele rutiere cu consecințe grave, care, în anii precedenți erau în topul infracțiunilor, s-au redus în jumătate.
Pe de altă parte, polițiștii recunosc că situația este alarmantă la alte categorii de infracțiuni. Pe parcursul anului trecut a fost înregistrat un spor de jafuri, vătămari corporale medii și răpiri de transport.
Referindu-se la motivele situației criminogene alarmante, Vladimir Erhan, procurorul raionului, a meționat aceasta ar fi cauzată de sărăcie, consumul de alcool, lipsa unui loc stabil de muncă. În plus, în teritoriu ar fi și o lipsă de specialiști care să țină situația la control. Această carență este înregistrată atât în cadrul Inspectoratului de poliție, cât și la Procuratură și Judecătorie.
Incidența criminalității a sporit în unele localități ale raionului. Cea mai mare pondere a fost atestată în orașul Șoldănești, în satele Mihuleni, Șestaci, Samașcani și Chipeșca. La polul opus se află satele Salcia, Parcani, Alcedar, Fuzăuca și Găuzeni.
Consilierii raionali au promis că se vor implica și ei pentru a diminua criminalitatea în raion. Pentru asta ei au propus ca echipele multidisciplinare din fiecare localitate să se întrunească mai des. S-a lansat dorința de a discuta problemele din comunitateîn cadrul adunărilor cu cetățenii.
Polițiștii au precizat că în 2016, ei vor să transforme serviciul 902 din Șoldănești într-un partener de încredere pentru cetățeni. Acesta ar trebui să amellioreze starea de lucruri și să aducă liniștea în societate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.