MOLDOVA+ Reduceri infime, anticipate de majorări considerabile

S-au ieftinit medicamentele şi la Şoldăneşti. Oamenii însă insistă că nu au simţit încă acest lucru. Ei se plâng că cheltuiesc câte trei-patru sute de lei doar pentru câteva feluri de pastile. Şi administratorii farmaciilor spun că medicamentele s-au ieftinit, dar nu cu mult.
În fiecare farmacie din oraşul Şoldăneşti sunt la vedere pliante cu lista medicamentelor care s-au ieftinit de la 1 aprilie curent. Cetăţenii recunosc că nu au studiat aceste informaţii. Unii nici nu au ştiut că medicamentele s-ar fi ieftinit. În schimb, alţii, chiar dacă au auzit despre aceste modificări, au cumpărat medicamente la preţul lor vechi.
Potrivit Ruxandei Glavan, ministrul Sănătăţii, majoritatea medicamentelor au fost ieftinite cu 14 la sută. Alic Palii, administratorul unei farmacii din Şoldăneşti, precizează că reducerile se vor face simţite numai la preparatele scumpe. Farmacistul spune că reducerea nu va fi atât de mare în cazul în care un un preparat costa până la 50 de lei. Ieftinirea este vizibilă dacă medicamentul până la reducere a fost comercializat cu 300 lei.
Reducerea de 14% nu va influenţa în niciun fel costurile pentru medicamente la spitalul raional. Veceaslav Palii, directorul insituţiei nominalizate, salută ideea şi spune că vor avea de câştigat doar pacienţii care se tratează ambulator. Celor din staţionar li se vor administra medicamente care au fost cumpărate la preţ vechi.
Conform amendamentelor intrate în vigoare de la 1 aprilie curent, s-au ieftinit şi medicamentele compensate. Spre exemplu, costul preparatelor pentru tratamentul maladiilor cardiovasculare a fost redus în medie cu 50%. Pentru tratamentul bolilor endocrine, astmului bronşic şi maladiilor aparatului digestiv reducerea constă în 70%. Au fost reduse substanţial un şir de medicamente pentru copii de vârsta 0-5 ani şi medicamente pentru tratamentul bolilor psihice, diabet zaharat, epidermoliză buboasă, maladii oftalmogice şi sleroză multiplă. Ministerul Sănătăţii a comunicat că de la 1 aprilie circa două mii de medicamente s-au ieftinit cu până 10 la sută. Pe parcursul lunii aprilie urmează a fi extinsă şi lista medicamentelor compensate. Pentru asta vor fi alocate suplimentar 50 de milioane de lei, precizează surse din cadrul Ministerului Sănătăţii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.