Sate megieșe, destine diferite

Două sate din același raion cu istorii și destine diferite. Unul prosperă, altul e pe cale de dispariție. În Rogojeni, oamenii o duc bine pentru că au locuri de muncă. În schimb, la Pohoarna, tot mai mulți pleacă peste hotare și nu mai revin la baștină. actualmente, aici, aproximativ o sută din cele 700 de gospodării stau părăsite.
Pohoarna este o localitate pitorească fiind așezată pe pantele mai multor dealuri. Grație acestui factor geografic, oamenii veneau încoace nu doar pentru a admira frumusețea din jur, ci chiar se mutau cu traiul aici. În ultimul timp, însă, situația s-a schimbat.
Oamenii insistă că peste câțiva ani satul se va pustei cu totul. Tinerii pleacă la studii, iar după ce îmbrățișează o profesie ei nu mai vor să revină în sat. Asta pentru că aici în afară de lucrul în câmp nu mai pot face altceva. Localnicii spun că localitatea lor e fără perspectivă.
Și Andrei Bulat, primarul satului, vrea ca localitatea sa să prospere. Deși nu stie dacă îi va izbuti acest lucru în condițiile crizei financiare.
Cei din Pohoarna își amintesc cu nostalgie de timpurile, când majoritatea localnicilor aveau un loc de muncă. Viața la baștina lor era interesantă și dinamică.
Tot mai mulți localnici au lăsat căsuța la care au muncit o viață întreagă și au plecat peste hotare. Iar când s-au obișnuit cu viața în străinătate, mulți dintre aceștia și-au luat și copiii cu ei.
Administrația publică locală susține că la moment nu are putere să schimbe situația. Gherghe Strelciuc, agent economic din sat, se arată convins că nu este încă totul pierdut.
La o distanță de 5 km, în satul vecin, viața forfotește. Oamenii adună, construiesc și privesc cu ochi senini la ziua de mâine. Este și cazul familiei Prodan. În gospodăria lor crește și se educă deja a treia generație.
De fapt, la Rogojeni sunt zeci de familii care trăiesc bine și nici prin gând nu le trece să plece de acasă. Una dintre fiicele primarului, care avea un loc de muncă bine plătit în capitală, a preferat să vină la sat. Aici dânsa și-a deschis și o afacere.
La primăria din Rogojeni am fost informați că în ultimii zece ani numărul populației se păstrează practic constant. Mai mult, în ultimii ani, în comună au fost construite câteva case. Oamenii își fac gospodării mari pentru a locui cu copiii și de ce nu, și cu nepoții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.