SIDA a luat viața la 8 șoldăneșteni

HIV/SIDA a ajuns, practic, în fiecare localitate a raionului Şoldăneşti. Numărul cazurilor noi este în creştere. Specialiştii sunt alertaţi şi încearcă să prevină alte îmbolnăviri. În acest scop, ei au organizat şi nişte lecţii la temă pentru elevii celor două licee din oraş.

Evenimentul a fost organizat de către Centrul social „Viaţa cu Speranţă” şi organizaţia „Respiraţia a doua” din oraşul Bălţi. Lecţia a fost citită de asistentul social şi psihologul instituţiei nominalizate.

Interesaţi de ora publică despre HIV/SIDA au fost mai mulţi liceieni. Încăperea unde a fost desfăşurată activitatea a fost arhiplină. Specialiştii au informat elevii despre istoria virusului HIV. Mai apoi, participanţii au vizionat mai multe filmuleţe cu eroi afectaţi de SIDA.

În semn de comemorare a persoanelor decedate de aşa numita boala secolului XX, elevii au aprins lumânări.

Potrivit informaţiilor oferite la Cabinetul de consiliere HIV/SIDA din Şoldăneşti, în raion sunt 61 de persoane infectate cu acest virus. Majoritatea persoanelor fac parte din familii social-vulnerabile. De la începutul anului curent, la evidenţă au fost luate 6 persoane. Una dintre acestea este o femeie care are în grija sa 6 copii. Pacienta a fost diagnosticată HIV pozitivă în timpul sarcinii cu cel de-al şaselea copil.

Specialiştii în domeniul medicinei din Şoldăneşti ne-au informat că din cauza infecţiei HIV, în ultimii 6 ani, în raion au decedat 8 persoane. Maladia nu se tratează şi cei infectaţi urmează tratament zilnic până la sfârşitul vieţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.