Unde-s milioanele pentru stadioane?

Aproape un milion de lei din bugetul de stat irosiţi fără rost la Şoldăneşti

 În 2014, primăria oraşului Şoldăneşti a investit peste 500 mii lei în construcţia şi amenajarea unui stadion care aşa şi nu există. Terenul a fost doar cultivat, după ce lucrările au fost stopate. Cheltuielile suportate sunt înregistrate în actele de la primărie. În acelaşi an, şi Consiliul Raional Şoldăneşti a alocat 400 de mii de lei pentru construcţia unui mini teren de fotbal în preajma LT „Alexei Mateevici” din centrul raional. La şase luni de la darea lui în folosinţă, gardul din plasă, dar şi învelişul artificial s-au deteriorat. Deşi au trecut doi ani de atunci, nici primăria Şoldăneşti şi nici Consiliul Raional nu au soluţionat problema cu stadioanele.

Primarul şi promisiunea sa electorală

 Locuitorii oraşului şi raionului Şoldăneşti nu aveau un stadion care să corespundă cerinţelor unde sportivii din teritoriu să-şi desfăşoare activităţiIle. Ani la rând, chiar şi Ziua recrutului era organizată pe stadionul din strada Parcului din Şoldăneşti, în preajma LT „Ştefan cel Mare”. Pe ploaie şi ninsoare, doritorii de a practica sportul erau nevoiţi să utilizeze acest teren care numai cu dimensiunile corespunde cerinţelor unui teritoriu sportiv amenajat.

Ideea construcţiei unui stadion modern pe teritoriul oraşului Şoldăneşti a venit de la primărie. Încă prin 2010, pe timpul celui de-al doilea mandat, primarul Alexandru Tinică a expediat solicitări către Federaţia Moldovenească de Fotbal de a-i oferi consultaţii despre normele construcţiei unui teren sportiv modern.

Conform unui demers către Federaţia Moldovenească de Fotbal, la 17 septembrie 2012, Primăria Şoldăneşti a solicitat şi ajutor tehnic pentru amenajarea unui teren de minifotbal. În acest document, primăria îşi declară disponibilitatea financiară de a acoperi toate cheltuielile legate de construcţia obiectului. (foto document). Administraţia publică locală a ţinut cu tot dinadinsul să construiască un stadion. Cu atât mai mult că această iniţiativă se afla pe agenda electorală a primarului în alegerile locale din 5 iunie 2011.

Tender învăluit în mister

Astfel, la 29 aprilie 2014, grupul de lucru, în frunte cu Alexandru Tinică, iar membri – subalterni de-ai lui, cu participarea la ședință a lui Victor Iurcu, șef al direcției construcții a Consiliului raional,  a desfăşurat licitaţia publică privind desemnarea unei firme care să se ocupe de construcţia stadionului. Conform procesului verbal din 29 aprilie 2014, la licitaţie au participat trei operatori economici: „P.V. Const-Service” SRL, „Foremcons” SRL şi SRL „Becad”. Ultima firmă, care propusese şi cel mai mic preţ –  aproape 9 milioane de lei – a fost refuzată de comisie pentru că nu ar fi avut experienţa necesară. Grupul de lucru a dat preferinţă companiei „Foremcons” SRL, chiar dacă aceasta a înaintat cea mai scumpă ofertă: peste 12 milioane de lei. Asta în condiţiile în care bugetul primăriei pentru anul 2013 a fost de 10 338 milioane lei, circa 90 la sută alcătuindu-i banii transferați din bugetul republican.

De fapt, iniţial, câştigătoare a fost desemnată firma „P.V.Const-Service”. La câteva săptămâni după desfăşurarea licitaţiei, primăria a expediat pe adresa „P.V.Const-Service” o scrisoare prin care refuza oferta lor. Cei de la Şoldăneşti îşi motivau decizia prin faptul că firma respectivă nu a prezentat în oferta sa mai multe documnte. La 18 iunie 2014, nefiind de acord cu opinia grupui de lucru de la Şoldăneşti, firma „P.V. Const-Service” SRL a contestat rezultatele licitaţiiei şi a insistat că oferta lor a fost evaluată incorect. Agenţia Achiziţii Publice a evaluat plângerea firmei şi a respins contestaţia. Astfel, construcţia stadionului urma să fie executată de către „Foremcons” SRL.

 Dumitru Axentii, reprezentant firma „Foremcons” SRL: Pentru aceşti bani noi le-am livrat covor sportiv, chestia care duce covoarele sportive şi s-au făcut careva lucrări de amenajare a stadionului. Noi am făcut lucrări de terasament pentru a pregăti terenul pentru  construcţie. Din păcate, din lipsă de bani, acest proiect s-a oprit. Pentru realizarea tuturor lucrărilor era nevoie, în total, de 12 milioane de lei. Am întrebat la primărie dacă au finanţări şi au spus că nu au. Trebuia să primească bani de la FISM, de la Comitetul Naţional Olipic, a menţionat Dumitru Axentii.

La 18 august 2014, Primăria Şoldăneşti a solicitat Ministerului Finanţelor să înceapă finanţarea lucrărilor de construcţie şi să transfere în contul firmei câştigătoare jumătate de milion de lei. La 17 decembrie 2014, primăria a anunţat printr-o declaraţie către Inspecţia de Stat în construcţii că începe lucrările de construcţie a obiectului. În documente lipseşte, însă, o schiţă de proiect după care ar fi lucrat compania de construcţii. Cheltuielile pentru construcţia stadionului sunt confirmate şi în facturile de la primărie. Conform actelor, pe parcursul anului 2014, primăria a valorificat din bugetul de stat 500 mii lei, inclusiv, lucrări de construcţie în sumă de 385 mii lei şi utilaj tehnologic în valoare de 117 mii lei.

Svetlana Zaiţev, viceprimar de Şoldăneşti, confirmă că în primărie sunt niște saltele şi cearşafuri.

Am încercat să aflăm cum explică situaţia Alexandru Tinică, ex-primar de Şoldăneşti. Timp de câteva săptămâni, jurnaliştii l-au căutat şi nu puteau da de el. Întâlnirea cu fostul primar a avut loc într-o zi de vineri, când la primăria oraşului a avut loc o şedinţă a Consiliului Orăşenesc, în cadrul căruia Alexandru Tinică reprezintă PLDM. Domnul Tinică a refuzat să ne răspundă la întrebări şi ne-a spus că discută cu noi după încheierea şedinţei consiliului. L-am contactat la telefon după încheierea şedinţei, dar el nu a mai răspuns. Surse din anturajul fostului primar ne-au informat că după eşecul din alegerile locale din 2015, Alexandru Tinică nu apare în public şi nici la apelurile telefonice cu numere străine nu răspunde.

120 mii de lei pierduţi între primărie şi o întreprindere individuală

Un alt document care ridică semne de întrebare este un contract dintre Primăria Şoldăneşti şi ÎI „Malai Cristina”. La 25 noiembrie 2014, primăria ar fi făcut cumpăraturi de la această companie în sumă de 120 mii lei. „Achitarea pentru marfa livrată” ar fi fost efectuată prin transfer. Nu este clar însă pentru ce s-au cheltuit banii, întrucât informaţiile din document sunt ambigue şi generaliste.

Conform site-lui bizzer.md, ÎI „Malai Cristina” este o firmă amplasată în oraşul Şoldăneşti, director fiind Nicolae Malai. Această persoană este menţionată în calitate de responsabil tehnic în declaraţia cu privire la demararea lucrărilor de construcţie a stadionului. Printre activităţile companiei se numără: activităţi de proiectare, urbanism, inginerie şi alte servicii tehnice legate de construcţiile civile, comerţul cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi produse din tutun,  intermedieri pentru vânzarea materiei prime agricole, animalelor vii, materiei prime textile şi a semiproduselor,  intermedieri pentru vânzarea unui asortiment larg de mărfuri şi lucrări de construcţii.

Solicitat de subsemnaţi la telefon, Nicolae Malai a negat că ar fi primit vreun ban de la primărie.  

Un alt stadion cu ghinion

Cam în aceiaşi perioadă, pe teritoriul LT”Alexei Mateevici” din Şoldăneşti a fost construit un teren de minifotbal, care, la scurt timp s-a deteriorat. Plasa şi porţile din jurul obiectului s-au rupt chiar după câteva luni de la darea în folosinţă.

Povestea cu terenul de mini-fotbal începe la 12 martie 2013, când în adresa Consiliului Raional a parvenit o scrisoare de la Federaţia Moldovenească de Fotbal privind instalarea unui mini-teren artificial. La scrisoare era anexată o schiţă model de proiect cu indicarea volumului minim al lucrărilor necesare. În baza proiectului, a fost elaborat devizul de lucrări pentru construcţia terenului în sumă totală de 165556,26 lei. Ulterior, a fost organizat concursul privind selectarea antrepenorului care să construiacă stadionul. În această competiţie a câştigat SA „Drumuri Soroca” (Contract de Întrepriză nr.48/13).

 

În luna august 2013, reprezentanţi ai Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal au venit în teritoriu şi au ales locul unde să fie amplasat terenul sportiv. S-a decis că mini-stadionul va avea dimensiunile de 32,2m x 20,2m şi va fi amenajat în preajma liceului „Alexei Mateevici”. Din scrisoarea Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal nr.489 din 02 decembrie 2016, adresată postului de televiziune Impuls TV, aflăm că aceasta şi-a luat angajamentul să contribuie numai la transmiterea cu titlu gratuit a învelişului artificial al stadionului, iar Consiliul Raional urma să finanţeze lucrările de construcţie. Repartizarea învelişului artificial era condiţionată de instalarea de către cei de la Şoldăneşti a gardului de împrejurime a terenului. Conducerea Consiliul Raional însă susţine că anume Federaţia de Fotbal a insistat că materiale de împrejmuire a terenului să fie procurate de la SRL „RulTehCom” din oraşul Chişinău. Cei de la Consiliul Raional fac trimitere la contractul nr 42/14 – anexa nr. 10. (foto)

Anatolie Plaţânda, specialist la Direcţia Raională Cultură, Tineret şi Sport, crede că plasa nu s-ar fi deteriorat, dacă ar fi fost folosit material mai durabil.

Debandadă cinovnicească

Din răspunsul expediat redacției de Consiliul Raional Șoldănești reese că gardul din plasă şi porţile care la numai 6 luni de la darea în folosinţă s-au deteriorat au fost achiziţionate de la SRL „RulTehCom”.

Deşi ne-au promis că vor reveni cu o reacţie, până la publicarea materialului, administraţia “RulTehCom” SRL nu ne-a răspuns la solicitare. Contactat telefonic, Ion Cebotari, director SRL „RulTehCom”, a afirmat că gardul cu pricina nu a fost instalat de firma pe care o reprezintă.

De pe portalul bizzer.md aflăm că această firmă a fost înregistrată la 18.09.2012 şi îşi are sediul în municipiul Chişinău, sectorul Râşcani, strada Bucureşti, 19. Fondator este Ghenadie Rotari, iar în calitate de conducător al firmei figurează Ion Cebotari.

Aliona Pânzari, managerul LT”Alexei Mateevici”, se arată îngrijorată de situația creată și nu vede altă soluție decât să caute sponsori sau bani pentru a repara gardul și porțile de la terenul pentru mini-fotbal.

Lucrările la construcţia terenului de mini-fotbal au fost finalizate în luna august 2014. Prin decizia nr.6-16 din 04 decembrie 2014, Consiliul Raional a decis să transmită cu titlu gratuit stadionul cu covor artificial la balanţa LT „Alexei Mateevici” în suma de 388490, 68 lei.

Natalia Rotari, Victor Sofronii

 

Investigaţia a fost realizată în cadrul Proiectului „Shining a Light on Corruption in Moldova” desfăşurat de Centrul de Investigaţii Jurnalistice şi Freedom House, cu sprijinul financiar al Ministerului de Externe al Regatului Norvegiei.

 

 

One thought on “Unde-s milioanele pentru stadioane?

  1. Pingback: Curtea de Apel Chișinău respinge cererea lui Alexandru Tinica vizavi Impuls TV - NEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.