Își dorește o fermă, ca în Europa

Gustul laptelui l-a determinat să-și facă o fermă cu vaci. La vârsta de 24 de ani, un tânăr din satul Rogojeni, raionul Șoldănești, are deja propria afacere. Imediat ce a absolvit ASEM-ul, cu licenţă în ştiinţe economice, Vladimir Rusu a revenit în sat și a cumpărat vreo 20 de vaci. În doi ani, a dublat numărul de capete.
Laptele de vacă nu a lipsit niciodată în casa familiei Rusu din satul Rogojeni, raionul Șoldănești. Acasă, mereu aveau câte o vacă sau două. După ce l-au văzut licențiat, părinții i-au propus lui Vladimir să se ocupe de afaceri. Așa a început istoria unei ferme de familie.
Parcă toate erau pregătite pentru ca Vladimir să păşească în lumea afacerilor. La o distanță de câțiva km de sat era o fermă, devastată de-a lungul anilor. Pentru că aici nu era nici urmă de vite, Vladimir a decis să se instaleze aici. Grajdurile au fost reparate și reamenajate. Cu atât mai mult că ferma este înconjurată de pășuni. În plus, în apropiere este și un râu, unde animalele se adapă.
Antreprenorul spune că a avut un debut dificil. Cu ajutorul familiei, beneficiind de finanţe de peste hotare, el a reușit să-și realizeze visul. În ultimii doi ani, a investit două milioane de lei. Suma a fost cumulată din creditele bancare. Grație unui suport financiar, oferit de europeni, Vladimir a procurat un tractor.
Pentru a face economie de timp și bani, bărbatul a cumpărat o instalație de muls vacile. Apropo, este unica de acest gen în raion. Aceasta i-a permis să reducă şi numărul de angajați. Acum, la muls, lucrează două femei. Angajatele vin dis-de-dimineață la ora patru și, după o pauză, seara la 17, ca să reușească totul la timp. De fiecare dată e nevoie de o oră și jumătate pentru a mulge vitele. Ele afirmă că salariul de 2500 lei este bun.
Anii 1989 2013
Bovine 4 mii 5,8 mii
Inclusiv vaci 3 mii 1,5 mii
Productivitatea o vacă 4090 kg 2650 kg

Fermierul se mândrește că acum are 54 de vaci. În fermă, are vite de diferite rase. În ultimul timp a dat preferință bălțatelor. Cea mai voluminoasă vacă are 750 de kg și dă până la 20 de litri de lapte pe zi. Tânărul își propune să nu se oprească aici și să mărească șeptelul. Un imbold ar fi faptul că frigiderul, unde depozitează laptele, are o capacitate de peste o mie de litri. Actualmente, la fermă, frigiderul este utilizat doar la jumătate din capacitate.
Vladimir este bucuros că în afacerea sa poate miza pe susţinerea părinților. În timp ce el se ocupă de negocieri și acte, tatăl lui monitorizează lucrul la fermă. De altfel, părintele stă toată ziua aici și muncește în rând cu ceilalți angajați.
Deocamdată, doar o singură întreprindere de procesare a laptelui și-a manifestat interesul să achiziţioneze laptele de la Rogojeni. Când își va extinde afacerea, Vladimir Rusu speră să găsească și alte piețe de desfacere. Un alt vis este să inițieze o mini-fabrică de procesare a laptelui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.